Agenda de La Violeta

28 octubre 2018

COL·LECCIONISTES PEZ BARCELONA

El pròxim 28 d’Octubre es celebra la trobada de col·leccionistes PEZ a Barcelona, són mes de 90 anys de la creació dels famosos caramels. Una trobada que unirà l’intercanvi de Dispensadors de Caramels PEZ amb màgia, projeccions, exposicions, zona infantil i moltes més sorpreses.

Res recorda tant la infantesa com PEZ. Hi ha quelcom nostàlgic en aquestes petites llaminadures que ens porten records a cada mossegada. Saps com va acabar essent el teu PEZ favorit, el caramel afruitat, que coneixem avui?. És un caramel que té una història que et sorprendrà…

De Pfefferminz a PEZ

Eduard Haas III va inventar PEZ l’any 1927, a Viena, Àustria. El nom del caramel es va originar a partir de la paraula alemana utilitzada per a “menta”, que resulta ser “pfeffermintz”. Haas va agafar la ‘p’, ‘e’ i ‘z’ per obtenir el nom del caramel: PEZ. Després de vuit anys, a la companyia li anava tan bé que van haver de construir una fàbrica a Txecoslovàquia per augmentar la producció.

Més tard, l’any 1948, Oscar Uxa va revolucionar l’experiència PEZ, dissenyant un Dispensador PEZ que permetia repartir una peça de caramel cada vegada. Aquesta fou una mesura sanitària que va evitar que les persones toquessin els caramels abans d’agafar-los d’una de les capses de llauna, habituals a l’època. Al mateix temps es va aprofitar, també, com una campanya antitabac.

L’impuls per que la gent mengés caramels PEZ enlloc de fumar una cigarreta va existir. De fet, els primers eslògans dels dolços anunciaven, “No fumar, PEZing permès”, ja que Hass esperava que el seu dolç pogués reduir les taxes de tabaquisme.

PEZ als Estats Units

No fou fins l’any 1952 que PEZ va arribar als Estats Units. Aquell any, es van establir les primeres oficines centrals de PEZ als EEUU, a Nova York. Tot i l’èxit de PEZ a Europa, Curtis Allina, el primer president de PEZ als EEUU, va pensar que els dolços eren difícils de vendre, degut al fort sabor de menta. Per tant, en un intent d’atreure els infants a la marca, se li va acudir la idea de crear versions de sabors afruitats i bonics dispensadors amb temes de personatges.

PEZ, Icona Pop

La idea va funcionar. En poc temps, infants i adults estaven enamorats de PEZ. Els primers dispensadors eren un cos complet de Santa Claus, Robot i Space Gun. I des d’aleshores, els dispensadors amb temes de personatges s’han multiplicat! Avui dia, hi ha innumerables Dispensadors PEZ per escollir, i més de deu sabors de dolços diferents. Existeixen dispensadors amb temàtica de Hello Kitty, Star Wars, personatges Disney, Superherois i multitud de llicències. Hi han caramels PEZ per tots els gustos.

PEZ, s’ha convertit en una icona pop a les llars de tot el món, des de fa més de 90 anys. És constantment recordat, amb innombrables referències cinematogràfiques, com per exemple, a ET l’Extraterrestre, en nostàlgiques converses com per exemple “me’n recordo de tenir-ne un quan era petit…” i en l’origen de la creació de la plataforma de vendes eBay.

Té presència massiva, actualment, a les xarxes socials, en fòrums, intercanvis i vendes. I des de l’any 1991, a Estats Units i el 2003 a Europa, a través de trobades de col·leccionistes PEZ, també conegut com a PEZ Gatherings.

El pròxim 28 d’Octubre es celebrarà una d’aquestes trobades, COL·LECCIONISTES PEZ BARCELONA, que atraurà els seguidors del màgic caramel i que proporcionarà als més inquiets, l’oportunitat de descobrir-los de nou o per primera vegada.

Lloc: La Violeta de Gràcia - C/ Maspons, 6. - Vila de Gràcia

Horari: 11 hores

Preu: Gratuït