Agenda de La Violeta

22 novembre 2018

CONCERT DE SANTA CECÍLIA

Els Solistes de l’Orquestra de Cambra Vila de Gràcia amb motiu de la Diada de Santa Cecília oferiran a La Violeta un concert amb el següent repertori:

Vals MON PETIT COEUR de Charles Morley

Andante festivo de Jean Sibelius

Ària de Johann Sebastian Bach

Duet per a violoncel i violí, versió de contrabaix i violí de Joseph Haydn, Adagio / Menuet

Concert per a clarinet i orquestra KV 622, de Wolfgang Amadeus Mozart, segon moviment Adagio

Concert per a oboè, violí i orquestra en re menor BWV 1060 de JS Bach, Allegro / Adagio / Allegro

El vals és un ball de saló i una dansa tradicional, té un caràcter ternari on l’accent recau en el primer temps. S’atribueix a una dansa que es ballava al segle XVIII anomenada ländler, que ballaven els pagesos d’Àustria i del sud d’Alemanya, encara que d’altres situen l’origen a Itàlia fa més de quatre segles o inclús a França. La paraula vals és d’origen alemany que deriva del verb walzen, “girar”. L’han conreat molts compositors d’arreu. La moda del vals es desenvolupà a Viena i el popularitzaren els Strauss.

Jean Sibelius (1865-1957) compositor finlandès. La seva música va tenir un paper important en la formació de la identitat nacional finesa. Entre les obres més conegudes podem anomenar Finlàndia, el Vals Trist, el concert per a violí o la suite Karelia. L’andante festivo és un quartet de corda d’un sol moviment composta al 1922 i que, posteriorment, va ser reorquestrada amb timbals al 1939. Creada per celebrar els 25 anys de la serradora de Saynatsalo. Aquesta obra va ser interpretada al funeral del compositor.

Johann Sebastian Bach (1685-1750) organista i compositor barroc alemany, un dels grans mestres de la història de la música. Va treballar pràcticament tots els gèneres tret de l’òpera: cantates, passions, misses, concerts… més de mil obres. Casat dos vegades i amb 20 fills dels quals quatre van ser músics destacats. L’ària forma part de la Suite nº 3 en re major, Bach confia aquest fragment a la calorosa expressivitat de la corda, prescindint dels instruments de vent. El concert en re menor per a oboè i violí segueix el model tripartit italià dotat d’una major riquesa en la textura orquestral i més varietat harmònica, amb un tractament en forma d’eco en el primer moviment i una melodia inoblidable en el segon moviment confiat als solistes, acompanyats subtilment per la resta d’instruments amb pizzicato; posteriorment transcrit per a dos clavicèmbals. A la seva mort caigué en l’oblit fins que Mendelssohn va redescobrir la seva Passió segons sant Mateu al 1829. A Catalunya la introducció de la música de Bach va esdevenir poc abans del segle XX de la mà de l’Orfeó Català al 1897 i Pau Casals inclogué en el seu repertori les meravelloses sis sonates per a violoncel sol.

Joseph Haydn (1732-1809) compositor austríac del classicisme, va donar l’estructura fonamental a la simfonia, autor de més de cent, i també l’actual disposició del quartet de corda. Presentem un deliciós duet escrit per a violoncel i violí en aquest cas interpretat pel contrabaix i el violí.

Wolfgang Amadeus Mozart (1756-1791) compositor austríac també del període clàssic que, al costat de Haydn i Beethoven formen part de l’Escola de Viena. Qui no coneix a Mozart? Va escriure tots els gèneres musicals i en va excel·lir en tots ells, nen prodigi, geni indiscutible, germà de la també gran compositora i geni Maria Anna Mozart. El concert per a clarinet i orquestra el va compondre l’últim any de la seva vida, a l’octubre de 1791, exactament entre la composició de La flauta màgica i l’inacabat Rèquiem. Peça de gran perfecció per la inspiració i la tècnica. La seva mort als 35 anys va ser definida com “la major tragèdia de la història de la música”.

Santa Cecília forma part d’aquell estol de personatges (herois, déus, ídols, divinitats) que estan associats a la música, com la deessa grega Euterpe o la deessa hinduista Saraswati, que és la benefactora dels instruments i els ensenyaments musicals. En l’àmbit cristià, la diada de Santa Cecília, el 22 de novembre, és la data en què tradicionalment els músics i els professionals de la música celebren la seva festa, la Festa de la Música. Santa Cecília va ser nomenada Patrona de la Música pel Papa Gregori XIII l’any 1594 i el dia del seu naixement, el 22 de novembre, va esdevenir des d’aleshores el Dia de la Música. En totes aquelles poblacions on hi ha conjunts musicals i organitzacions dedicades a l’estudi i divulgació de la música, es fan activitats festives diverses: concerts extraordinaris, cercaviles per anar a cercar els nous membres del grup de música local, misses, xerrades, etc.

Lloc: La Violeta de Gràcia - C/ Maspons, 6. - Vila de Gràcia

Horari: 20 hores

Preu: 5€